
Organisaties
Bent u een organisatie die kinderen tussen de 8 en 12 jaar wil inspireren met de fascinerende wereld van archeologie, geschiedenis en wetenschap? Overweeg dan om een Jonge Archeologen Club op te richten!
Een Jonge Archeologen Club (JAC) biedt een unieke kans om jonge kinderen te prikkelen en hen kennis te laten maken met het verleden op een speelse en interactieve manier.
Het opzetten van een club is niet alleen een geweldige manier om kinderen enthousiast te maken voor archeologie, maar ook om bij te dragen aan hun ontwikkeling op het gebied van nieuwsgierigheid, creatief denken en al spelenderwijs leren. Een Jonge Archeologen Club kan een waardevolle toevoeging zijn aan uw bestaande activiteiten. Daarnaast zorgt het opzetten van een JAC er ook voor ook dat u onderdeel bent van een netwerk van andere organisaties die een JAC hebben. Door dit netwerk is er fijn contact met de andere clubs en veel onderlinge kennisuitwisseling.
Op deze pagina vindt u alles wat u nodig hebt om aan de slag te gaan: van praktische tips en materialen tot voorbeelden van activiteiten en evenementen. Samen kunnen we de passie voor archeologie verder verspreiden en jonge ontdekkingsreizigers een plek geven waar hun nieuwsgierigheid tot leven komt!

-
De JAC is een initiatief om kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud spelenderwijs kennis te laten maken met archeologie, geschiedenis en wetenschap.
-
Als u een JAC wilt oprichten kunt u contact opnemen met onze coördinator Sifra Verheijden via sifra@archeologiedagen.nl
-
Het oprichten van een JAC kan uw organisatie profileren als educatief en betrokken bij de gemeenschap. Het trekt mogelijk een nieuwe doelgroep aan en bevordert interesse in archeologie en wetenschap. Als u een JAC heeft bent u onderdeel van een netwerk van andere organisaties die een JAC hebben opgezet, waardoor kennisuitwisseling mogelijk is en er eventueel ook samen activiteiten kunnen worden georganiseerd.
-
Het belangrijkste is een geschikte ruimte, enthousiaste begeleiders en basismaterialen voor het organiseren van activiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld educatieve spellen, boeken, of gereedschap en materialen zijn dat wordt gebruikt door archeologen. Kijk op de pagina G(r)aaf! om inspiratie op te doen voor leuke JAC-activiteiten.
-
Jazeker! Om herkenbaar te zijn als JAC en JAC-leden hebben wij meerdere promotiematerialen laten ontwikkelen waarop het logo zichtbaar is: hesjes, buttons, keycords, beachvlaggen en een gepersonaliseerde JAC-pas. Deze promotiematerialen zijn voor elke JAC beschikbaar.
-
Zorg voor interactieve activiteiten, waarbij op een speelse manier kan worden geleerd en kennis kan worden gemaakt met archeologie. Een activiteit die vaak met kinderen wordt gedaan is het zoeken naar vondsten in een zandbak, omdat dit een toegankelijke activiteit is die makkelijk te realiseren is, een eerste kennismaking geeft met archeologie en leuk kan zijn voor verschillende leeftijden. Voor extra verdieping kunt u samen met de kinderen de vondsten determineren, er een vondstkaartje aan hangen en er een verhaal over vertellen. Maar er zijn nog zoveel andere leuke activiteiten mogelijk, denk bijvoorbeeld aan zelf met een metaaldetector aan de gang gaan, of workshops om een eigen potje te kleien, een hut te bouwen of scherven in elkaar puzzelen.
Maak kennis met uw doelgroep en leer wat kinderen interesseert in archeologie. U kunt dit onderzoek lezen, waarbij kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar werd gevraagd wat hen wel en niet interesseert in de archeologie. Daarnaast worden er in dit document tips gegeven ter inspiratie voor activiteiten die u kunt organiseren. -
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het oprichten van een JAC voor uw organisatie.
-
Nee, elke JAC is volledig vrij om te bedenken wat voor activiteiten zij willen organiseren en hoe dit eruit moet komen te zien. De enige eis die wij hebben is dat de activiteiten veilig zijn.
-
Elke JAC mag zelf bepalen hoe vaak hun JAC bijeen moet en kan komen. Dit ligt natuurlijk aan de beschikbare ruimte en het aantal beschikbare uren bij uw organisatie. Wij streven wel naar een jaarlijkse JAC-dag bij elke JAC: een dag waarop alle JAC-leden naar hun club gaan en activiteiten, workshops, speurtochten of andere leuke en interactieve dingen doen.
-
U kunt JAC-leden werven via sociale media, door activiteiten te organiseren voor de JAC, of door contact te leggen met lokale scholen of bibliotheken. Op zulke locaties promotiematerialen verspreiden werkt vaak ook goed, om zo nieuwe JAC-leden te werven.
-
Zeker! Het staat elke JAC vrij om samen te werken met andere organisaties of individuen. Voorbeelden van hoe andere JACs hebben samengewerkt zijn: oermensen die langskomen en uitleggen hoe hun leven in de oertijd was of hoe aardewerken potten of vuur werden gemaakt, of een archeoloog uitnodigen die vertelt hoe archeologen onderzoek doen.
-
Voor algemene vragen over de JAC of het oprichten van een JAC kunt u contact opnemen met onze coördinator Sifra Verheijden via sifra@archeologiedagen.nl